LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski va participa la summitul G7. Ucraina obține un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski va participa la summitul G7. Ucraina obține un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari

Este a 392-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP.

FOTO Facebook G7

UPDATE 06:00 Ucraina obţine un plan de ajutorare de 15,6 miliarde de dolari din partea FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, relatează Agerpres.

Planul urmează să permită "sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană" (UE), a precizat FMI într-un comunicat.

Acordul va fi prezentat "în săptămânile următoare" Consiliului de Administraţie al Fondului pentru validarea finală.

Parteneriatul Rusia-China nu este o "alianță politică-militară"

După întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, a fost publicată o declarație comună potrivit căreia parteneriatul dintre cele două state nu este o alianță politică-militară.

"Cele două părți notează că relațiile dintre Rusia și China, deși nu constituie o alianță politică-militară similară cu cele realizate în timpul Războiului Rece, sunt superioare acestui tip de cooperare interstatală și nu sunt îndreptate împotriva unor state terțe", se arată în declarație.

UPDATE 05:30 SUA va livra Ucrainei tancuri Abrams mai vechi. Sistemele Patriot vor ajunge mai rapid decât a fost prevăzut

SUA a luat decizia de a schimba planurile în ceea ce privește furnizarea tancurilor Abrams A1-M2 către Ucraina. Pentru a grăbi livrarea tancurilor, s-a decis să fie trimise modele mai vechi, A1-M1.

De asemenea, sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi livrate în Ucraina chiar mai rapid decât a fost planificat. Această decizie a fost luată deoarece ucrainenii au învățat mai repede să utilizeze acest sistem de apărare, potrivit unor oficiali din domeniul apărării americane.

"După un studiu şi o analiză suplimentară cu privire la cea mai bună modalitate de a face acest lucru, Departamentul Apărării, în strânsă coordonare cu Ucraina, a luat decizia de a furniza varianta M1-A1 a tancului Abrams, ceea ce ne va permite să avem termene de livrare semnificativ mai rapide şi să livrăm Ucrainei această capacitate importantă până în toamna acestui an", a declarat marţi generalul Patrick Ryder într-o conferinţă de presă, relatează news.ro .

UPDATE 05:00 Zelenski salută discuţiile "productive" cu premierul japonez

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi discuţiile "productive" cu premierul nipon Fumio Kishida, în vizită la Kiev, lăudând "voinţa foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti", notează AFP.

"Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a apreciat Volodimir Zelenski în cotidianul său mesaj video.

UPDATE 03:00 Zelenski a vorbit despre experiența dobândită de forțele ucrainene după un an de luptă

În timpul discursului de marți seară, liderul ucrainean a vorbit despre experiența dobândită de Ucraina, cu ajutorul partenerilor occidentali. El le-a transmis cetățenilor ucraineni că vor ieși învingători din lupta cu forțele ruse.

„Cum putem contracara teroarea rusă şi cum putem face acest lucru cu succes? Cea mai bună dovadă în acest sens este experienţa noastră, experienţa pe care ucrainenii au dobândit-o deja în alungarea ocupanţilor ruşi, mulţumită curajului luptătorilor noştri, mulţumită sprijinului partenerilor noştri, care nu vor accepta niciodată dorinţa Rusiei de a încălca ordinea juridică internaţională”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a evocat un moment important din războiul cu Rusia. Acesta a marcat ziua de marți ca fiind prima aniversare a primelor bătălii în care ucrainenii au ieșit învingători, de la startul invaziei ruse.

„La 21 martie anul trecut, la 21 martie, s-a încheiat bătălia de la Moşciun, un mic sat din regiunea Kiev, şi a fost primul pas important al ţării noastre spre victorie în acest război”, a spus Zelenski.

Zelenski încă așteaptă un răspuns din partea Chinei legat de planul de pace

Conducerea de la Kiev a propus Beijingului să ia parte într-un plan de pace, însă răspunsul chinezilor se lasă așteptat.

"Am propus Chinei să devină un partener în implementarea unei formule de pace. Am transmis formula noastră pe toate canalele. Vă invităm la dialog. Așteptăm răspunsul vostru", a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai transmis, în timpul conferinței de presă dată alături de premierul Japoniei Fumio Kishida, că primește semnale din partea Chinei, însă momentan nimic nu este concret.

UPDATE 02:00 China nu poate pretinde că este "imparţială" în ce priveşte Ucraina

"Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.

Beijingul "nu a condamnat" invazia rusă, "nu a încetat să cumpere petrol rusesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

El a mai acuzat Beijingul că "răspândeşte propaganda rusă" în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o "nouă eră" a relaţiei lor "speciale".

John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Preşedintele Zelenski anunţă că va participa prin videoconferinţă la summitul G7

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP.

"Am acceptat invitaţia (...) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online", a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez Fumio Kishida, în vizită în Ucraina.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, având drept punct central al discuţiilor invazia rusă în Ucraina.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis Kievului, de asemenea, echipamente defensive şi i-a propus să găzduiască refugiaţi ucraineni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe